MEDEDELINGEN VAN DE KERK H. JOHANNES’ ONTHOOFDING TE NULAND.

 

Pieter Geraedts sr., de kunstenaar die zichzelf bleef.

 

Dit is de titel van het boek over het leven en werk van de Warmondse kunstschilder Pieter Geraedts sr. (1911 – 1978). Hij is vooral bekend geworden als schilder van religieuze voorstellingen. Pieter Geraedts heeft voor verschillende kerken verspreid over een groot deel van Nederland kruiswegstaties, muurschilderingen en glas-in-loodramen gemaakt. Bij ons heeft hij de volgende werken gerealiseerd: in de H. Johannes’ Onthoofdingkerk te Nuland de kruisweg in 1951.

 

Pieter Geraedts leerde het vak van zijn vader Wijnand Geraedts, die eveneens schilder van religieuze voorstellingen was. Pieter Geraedts was veelzijdig en uniek. Uniek omdat hij een eigen stijl ontwikkelde, die direct herkenbaar is. Hij wist zijn personages zeer realistisch en met veel emotie in hun gezichten neer te zetten. Daarbij experimenteerde hij voortdurend. Hij was veelzijdig omdat hij naast genoemde religieuze voorstellingen ook beeldhouwer en een zeer begaafd portrettist was. Zo heeft Pieter Geraerdts zeker zo’n 200 portretten gemaakt.

 

Dit boek is geschreven als een eerbetoon. Pieter Geraedts heeft prachtig werk geleverd dat zeker meer waardering verdient. Het boek, een uitgave van Historisch Genootschap Warmelda, is rijk geïllustreerd, heeft 144 pagina’s en is geschreven door Warmelda-voorzitter André van Noort. Het boek kost € 24,50.

Bent u geïnteresseerd? Dan kunt u alvast intekenen op de site van de uitgever, het Historisch Genootschap Wartmelda: www.warmelda.nl (onder het kopje ‘nieuws”).